• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Верхньодорожівські Андріївські вечорниці.

Верхньодорожівські Андріївські вечорниці.

2016-12-12

/Files/images/IMG_7448.JPG

О Святий, добрий Андрію,

Я лишень на Тебе маю надію!
Дуже хочу знати,
Звідки нареченого маю виглядати?

Стародавня християнська легенда каже, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство в самому Царгороді, на побережжях Чорного моря та в околицях нашої столиці - Києва.

Хоч Андрій Первозванний - християнський святий, але в народній традиції звичаї і обряди в цей день мають дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання "калити".

У Верхньодорожівській СЗШ учні 11-го класу ліпили вареники, шукали свою долю ворожінням, кусали "калиту". Виступ супроводжувався прекрасними українськими колядками.

. Ми знаємо лише маленьку часточку ритуалів та обрядів "Андріївських вечорниць" наших предків. Проте і досі "Андріївські вечорниці" - це веселе і колоритне дійство. Вечорницькі жарти і сміх, охоплював не тільки молодь, а і старше покоління. Учні 11-го класу продемонстрували аудиторії збитки, жарти, пустощі, здебільшого хлопців, які дозволяються тільки в Андріївську ніч.

Хочиться відзначити і головну героїню вечорниць класного керівника Бодник Віру Миколаївну.

Варто пам’ятати, що до результатів Андріївських ворожінь треба ставитися з почуттям гумору, адже Доля – це те, що створюємо ми самі./Files/images/IMG_7446.JPG

/Files/images/IMG_7440.JPG/Files/images/IMG_7447.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 425

Коментарi