Новий міст

2013-09-08

/Files/images/P8232270.JPG

Село Дорожів лежить по обидва береги річки Бистриця. З давніх-давен річка служила жителям села. Адже з неї постійно брали воду для господарських потреб, худоба, яка йшла на пасовиська, що розміщені на лівому березі річки, могла втамувати спрагу. До річки Бистриці постійно несли свої води і декілька потоків, кожен з яких має свою назву і історію. На річці стояли і працювали водяні млини, яких було щонайменше чотири.

Але часто ріка Бистриця наводила і страх на людей, знищуючи сіножаті і городи. Затяжні дощі призводили до того, що рівень води різко піднімався, вода виходила з берегів. Зрозуміло, що в такий час перебратися з одного берега на інший можна було лише на поромі, що було не завжди зручно.

В 1893 році жителі села Дорожів долішнього (нижче по течії) гринь Шрамко побудували на р.Бистриця за свої гроші дерев’яний міст. В 1895 році за допомогою самбірського староства була побудована широка шутрована дорога з Луки через Дорожів, Глинне, Волю Якубову в Дрогобич. Тоді ж на Бистриці був побудований дерев’яний міст , який довго нек служив, бо вода що сильно піднялася в річці, його зруйнувала. Без моста через ріку, дорога Лука-Дорожів-Глинне-Дрогобич була не діюча. Тому з ініціативи і при допомозі Самбірської влади в 1910 році в Дорожеві горішнім був побудований бетонний міст. Недовго служив він переправою через ріку, ба в часи ІІ світової війни, а саме в 1943 році німці міст і млин, власником якого був Володимир Зачкевич, замінували. Володимиру Зачкевичу вдалося дещо домовитись з німцями млин розмінували, а ось міст – був зруйнований. До сьогоднішнього дня про цей могутній бетонний міст свіфдчать лише масивні бетонні залишки.

Але життя продовжувалося. Дорожівчани мусіли долати водну перешкоду ріки по-різному. Траплялись і не дуже приємні випадки, коли водна стихія показувала свою силу. Дещо легше стало після того, як в 70-х роках минулого століття місцевий колгосп в центрі села побудував бетонний міст, який довго буде ще служити людям.

А ось жителі села Дорожів горішнього залишились без моста. Найприкріше їм було тоді, коли піднімався рівень води в річці: худоба не мала змоги потрапити на посовище. Здавалось, що це питання не буде розв’язане ніколи. З ініціативи сільського голови В. Летнянки в 2010 році фірмою «ТКС» було розпочато роботи по частковому зміненню русла ріки Бистриця в зв’язку з тим, що ріка наблизилась до центральної дороги і частково її руйнувала. Зразу ж жителі села просили владу, щоб посприяти в будівництві моста через ріку. Дана фірма приступила до роботи. Виникали труднощі, сумніви і все ж таки в серпні 2013 року будівництво бетонного моста через р.Бистрицю було завершено.

В гарний, теплий день, в неділю 8 вересня 2013 року громада села разом з сільським головою В.Летнянкою, сільськими депутатами М.Тимочко, Р.Грицай, В. Букавин, О.Бодник, Р.Лучків, Ю.Олексяк і місцевими підприємцями І.Грицик зібрались біля новозбудованого моста. Прибула і громада з с. Лука з головою фермерського господарства М.Чулівським. Священики о Іван Яговка і о. Василь Білас освятили новобудову. Хто бажав висловлювали свої слова вдячності всім, хто організував і будував цей перехід через річку. Дорожівчани висловили пропозицію щоб організувати рух автобуса Самбір-Лука- Дорожів-Самбір. Надіємось, що і це питання буде вирішене/Files/images/IMG_0122.JPG

А дальше лунала музика, пісні, була кава і до кави…

Нехай служить новозбудований міст через річку Бистриця в Дорожеві всім сьогоднішнім і майбутнім поколінням.

І.П.Макух директор школи
Кiлькiсть переглядiв: 435

Коментарi